Vad är skillnaden mellan en dam, en gumma, en tant och en kvinna? Och när är man för gammal för att kallas tjej, eller passar det oavsett hur gammal man blir?

Det och mycket mer har jag under veckan dryftat med mina kunder. Jag fick ett infall och visade ett foto på Christina Schollin, en kvinna som enligt min uppfattning är ”en elegant dam”. På fotot bar hon en tjusig hatt med matchande scarf. Det dröjde inte länge innan jag fick den högst relevanta frågan:

– Men vad händer om hon byter kläder? Är hon inte längre en dam då?”

Vi pratade också om hur lustigt det är att vi kvinnor i regel hellre blir kallade något “ungdomligt”, som tjej och kvinna, än tant. Att vara erfaren och klok är för mig något eftersträvansvärt. Borde inte då tant vara den ultimata komplimangen? 

Jag är så glad över alla dessa språkliga nyanser och kulturella varianter. De bidrar till roliga diskussioner som ofta leder till skratt, men de gör också språket betydligt mer levande.

En annan kund berättade för mig att en av hans arbetskamrater undrat hur det går med svenskundervisningen.

– Jag svarade min kollega att det är svårt, men att det går framåt. Men viktigast av allt är att det utgör ett lyxigt avbrott från mina andra arbetsuppgifter. Jag är så van vid att alltid serva alla andra, men svensklektionerna är enbart för min egen skull.

Det omdömet är inte fy skam. Det känns helt okej att sätta guldkant på någon annans tillvaro.

Trevlig helg önskar tant Maja.