Jag är väldigt förtjust i detta härliga gäng. De har bott i Sverige i flera år och pratar flytande svenska, men behöver finputsa sin grammatik och utöka sitt ordförråd. Det är där jag kommer in i bilden. Det är som underleverantör till Medborgarskolan i Malmö som jag fått detta roliga uppdrag.

En mer engagerad och vetgirig grupp får man leta efter, lektionerna myllrar av liv. För mig går de dessutom under smeknamnet “hjältarna”. Det är nämligen mitt gäng som stiger upp i ottan och städar Malmös gator och torg, tömmer papperskorgar och ser till att glashala vägar saltas under natten.

Förra veckan hade vi undervisning på deras arbetsplats. Jag tog en massa foton och deltagarna fick sedan formulera bildtexter till fotona. Språket behöver manglas från alla håll och kanter. Bilder och fotografier utgör ett ovärderligt stöd, både vid första- och andraspråksinlärning (tänk pekböcker för riktigt små barn och bilderböcker för lite äldre barn).

Jag fick mina fiskar varma (grymt idiom, eller hur?) när jag en gång skulle förklara ordet “genomsyra” för gruppen. Hmm, inget enkelt ord, varken att förstå eller förklara. Jag fick använda både armar och ben när orden inte räckte till. Ett fint träningspass, både mentalt och fysiskt.

De flesta substantiv är relativt enkla att förklara, till och med ett så komplext ord som ”landgång” (vad har egentligen en avlång macka med en färja att göra) går att förklara med ord eller med en bild. Att förklara ord som ”antingen” eller ”faktiskt” är betydligt svårare.

Trevlig helg!

När jag läste till journalist gjorde en av mina kursare, Robert Olsson, ett reportage om detta gäng i www.skurupsposten.se