Jag skulle vilja påstå, att fira midsommar, eller vilken högtid som helst, utan perfekt particip är helt omöjligt. Det spelar ingen roll hur exklusiv och främmande verbformen än låter, den tillhör vardagsspråket.
Var är den INLAGDA sillen KÖPT? Eller är den HEMMAGJORD?
Midsommarstången är LÖVAD, potatisen är KOKT, gräslöken är KLIPPT, jordgubbarna är NOPPADE och nubben är KYLD.
Men att perfekt particip skulle bli ett samtalsämne i sig, var inget jag hade räknat med. Denna glada överraskning har jag @fiamiferi och @ulber12 att tacka för:
– Du minns väl när Kurt Olsson i en sketch pratade om FÅDDA blommor?!
– Vadå FÅDDA?
– Ja, FÅDDA. Blommor som man har fått.
– Så du menar att om man istället hade tagit blommorna, så hade de varit … TADDA?
– Ja, precis!
Det är sådana ögonblick man vill stanna tiden och rama in den i guldfärgad rokokoram. TADDA är ju ett alldeles lysande uttryck, dessvärre inget existerande ord, men det borde verkligen vara det. (Vi kan väl bara ignorera för tillfället att ordet TAGNA redan finns, och njuta av stunden.)
Perfekt particip skapas genom att göra om verbet till ett adjektiv. Lätt som en plätt. Tyvärr funkar det inte på alla verb.
Midsommarstången är DANSAD, dialogen är PRATAD och definitivt inte värdparet är TRÄFFAT…
Annars hoppas jag att Taylor vann på tombolan på Linnés Råshult. Det är helt ofarligt att sticka ner handen i en manuellt roterande järntunna. Det kostar kanske en femma per lott, men å andra sidan har man allt att vinna.
Säger man god fortsättning även på midsommardagen , eller är det bara ett uttryck som används vid nyår?
Senaste kommentarer