När en gök slår sig samman med ett ur…

Mitt charmiga gökur som pryder mitt hemmakontor leder mig direkt till detta inläggs tema, nämligen sammansatta ord. Redan nu har jag hunnit skriva fyra stycken.

För vi svenskar är ju väldigt glada för att bilda nya ord, ju längre och krångligare desto bättre.

En macka med ost blir en ostmacka, en bit tårta blir en tårtbit, undervisning i svenska blir svenskundervisning, en termos av plåt blir plåttermos. Och så vidare.

Så vad blir då en svamp som finns i skogen? Full av självförtroende och tillförsikt (jag hade ju förklarat så bra!) förväntade jag mig att kunden skulle svara ”skogssvamp”.  

– Hmm, menar du kantarell? 

En annan kund drämde till med ordet ”köksknivsbutikspersonal”. Imponerande! Ett fantastiskt ord med inte mindre än tre foge-s! Prova att ta bort s:en så märker ni hur betydelsefulla de är. 

Åter till mitt hemmakontorsväggsgökur. Hur förtjusande det än är, så måste jag nog stänga av dess ljudliga titt ut-funktion. Eller så måste jag ändra tid för mina online-lektioner. 

Att ha en kund kl. 1 går väl an, men värre är det att ha lektion kl. 12 (vilket händer) då göken helt ogenerat ger sig tillkänna hela tolv gånger…

Ajöken från mig!