När mina barn var små älskade de Alfons Åberg. Böckerna har till min stora sorg stått orörda i bokhyllan ett bra tag, men nu plockade jag fram dem igen!

En av mina kunder fick i hemuppgift att titta på Alfons Åberg på SVT-play, som en hörförståelseövning med bildstöd. Uppläsningen är textad och i precis lagom hastighet (tack Björn Gustafson). Förutom den rent pedagogiska nyttan är ju Alfons och hans pappa så charmiga att det nästan är omöjligt att inte falla pladask. Kunden fick också i uppgift att läsa böckerna.Språket ska knådas från alla möjliga håll och kanter!

Jag ser det också som ett tillfälle att berätta om det svenska kulturarvet. Vissa av mina kunder kommer att lämna Sverige när deras arbetskontrakt gått ut medan andra kommer att stanna och se sina barn växa upp och träffa på Alfons Åberg, Pippi Långstrump och Totte i den svenska förskolan. 

All barnlitteratur passar inte att ha som undervisningsmaterial för vuxna, men mycket funkar. Mina kunder är oerhört bjussiga och finner sig i det mesta 😉

Jag har en annan kund som läser om Ellen (Catarina Kruusval) för sin dotter. Självklart rättar hon sin pappa när han läser fel, vilket anstår vilken anständig 3-åring som helst. Ett barn ska så klart inte lära sin föräldrar ett nytt språk, men i det här fallet blir det ett fint möte. 

Så tack Gunilla Bergström, Astrid Lindgren, Gunilla Wolde och alla ni andra fantastiska författare som förgyllde min barndom. Nu skickar jag det vidare till mina kunder…