Vid det här laget borde jag veta bättre än att hålla toalettdörren öppen på glänt …

Jag är definitivt inte kvinnan som kan tala med hundar, men om jag hade varit det hade jag kunnat hävda att Malte tänker något i stil med att han är helt oskyldig, även om det ser misstänksamt ut. Förmodligen undrar han också varför det ens finns toalettrullar när man inte får leka med dem. 

 

Sedan Malte kom in i mitt liv har jag pratat mer i imperativ än någonsin tidigare: 

– TUGGA INTE på skon!

– HOPPA NER från bordet!

– SPOTTA UT det du har i munnen!

– LÅT BLI strumpan!

Men också SITT! och LIGG!

Själv svarar han alltid med samma interjektion: Vov!

Malte ägnar sig åt passiv språkträning varje dag. Han ligger ofta bredvid mig när jag har online-lektioner. Jag kan inte låta bli att undra hur mycket han snappar upp. Förstår han skillnaden mellan obestämd form och bestämd form: en valp, valpen? Börjar han uppfatta kongruens: en fin hund, den fina hunden, vår fina hund?

 Kanske är det snarare hörförståelsen han behöver utveckla …

 Oavsett vilket utgör han ett förträffligt sällskap. Han är ett lysande exempel på att kommunikation är så mycket mer än bara ordförråd och grammatik.