Förra veckan skrev jag om georgiska bilar, idag tänkte jag skriva om georgiska bokstäver. Det är absolut inte så att jag på något vis är expert på georgiska, tvärtom. Jag vet förvånansvärt lite om detta sydkaukasiska språk, men tillräckligt ändå för att fylla ett par rader.

Det är nämligen så att de georgiska bokstäverna är så vackra! Jag är helt betagen! Till och med de enklaste ord ser ut som poesi, eller små konstverk.

En nysning besvaras med ჯამრთელობა men om jag vill berätta att jag heter Maja säger jag მე მქვია მაია.

Om jag skriver მე ვარ შვედეთიდან förstår alla georgier att jag kommer från Sverige. 

Hur det sen uttalas har jag dessvärre ingen aning om. Mina två kunder, som skulle kunna skriva dessa fantastiska krumelurer i blindo, har gjort några tappra försök att lära mig hur det uttalas, men det faller snabbt i glömska. 

Det är inte så att deras lektionstid går åt till att lära mig georgiska, men ibland måste man helt enkelt lätta upp stämningen genom att bjuda på sina egna tillkortakommanden. Sådant uppskattas efter att de kämpat med böjningar i verbgrupp 4 en bra stund. Som om deras oregelbundenhet inte är illa nog, varför uttalas gå med g, när gick uttalas med j? 

Att jag ofta säger till mina kunder att det är utmanande att lära sig ett nytt språk, är inget jag bara säger för att muntra upp dem när de börjar misströsta.

Den dag jag går i pension, vilket förvisso lär dröja ett tag, drömmer jag om att lära mig kinesiska eller arabiska. Det om något hade varit bra hjärngympa!

Till sist: მადლობა för att du tog dig tid att läsa mitt inlägg! Det värmer mitt გული.