Mitt företag och mina tjänster anlitas av Medborgarskolan då och då. Det var så det kom sig att Peter blev min elev.

Som så många andra kom Peter till Sverige för kärlekens skull. Han kommer ursprungligen från Australien, där han jobbat med skolutvecklingsfrågor. Nu jobbar han med samma typ av frågor på Grundskoleförvaltningen i Malmö, tillsammans med flera av mina tidigare kollegor.

Detta uppdrag var för mig extra speciellt eftersom jag kunde utmana Peter på min egen hemmaarena, både språkligt och innehållsmässigt.

Att förklara innebörden av effektiv undervisning, lärandemål och systematiskt kvalitetsarbete är ingen match för Peter. Det skulle han kunna göra i sömnen. På engelska, det vill säga. Men nu börjar han kunna göra det även på svenska.

Många timmars hårt målmedvetet arbete med sin svenska, både på lektionerna, på jobbet och hemma har nu börjat löna sig. Peter ska till hösten hålla sin alldeles första presentation på svenska. Undrar vem som är gladast och stoltast över detta, jag eller Peter.

En av Peters egna målsättningar var just detta, när han tidigt i våras gick till sin chef och sa att han vill lära sig svenska.

Boken som Peter håller i sin hand, ”Achieving great impact”, har han skrivit tillsammans med två andra skolutvecklare. Visst vore det fantastiskt om det någon gång i framtiden kommer en svensk översättningen, skriven av Peter Hayes så klart…