Idag bjuder jag på ett lästips. Passar både under parasollet och paraplyet.

Denna bok rekommenderas till alla som antingen själva är födda runt 1920-talet eller som har äldre släktingar eller föräldrar som är födda då, med andra ord i princip alla nu levande människor.

För vem har inte längtat efter förklaringen till varför orden ”Lyckliga gata” kan få nästan halva den svenska befolkningen att plötsligt falla ut i sång?! Strofen är dessutom så fastetsad i sinnet och minnet att när man väl börjat nynna på den måste man leva med att ha den klingande i huvudet de närmsta dagarna. Men det är det värt, Britt Lindeborg, för budskapet bakom den lyckliga gatan är viktigt.

”Pucken glider in i måååål” är en annan välkänd klassiker. Få citat är väl så citerade som detta. Är det månne Lennart Hyland som bidragit till att göra vårt svenska hockeylandslag, allas Tre kronor, så populärt (i alla fall när det går bra) som det är idag?

Vidare kan man undra om det verkligen var bättre förr. Och vad Carl Jonas Love Almqvist med de så kallade svenska värderingarna att göra? Tänker vi alla på samma sak när vi hör orden folkhem och välfärd och vem får egentligen göra anspråk på dessa begrepp?

Hur förvandlades Sverige från att vara ett maktgalet krigande land till att bli alliansfritt och neutralt, även om det senare har diskuterats både hit och dit. Och är det verkligen sant att ”Helan går” sjungits i en operett på 1800-talet?

Romantisk nostalgi varvas med fasansfulla skäms-kudde-påminnelser. Elisabeth Åsbrink formulerar de faktaspäckade kapitlena på ett mycket fyndigt och tilltalande sätt (så som jag önskar att jag själv skrev). 

Just idag är jag stark. Inte bara Kenta Gustafsson som kan känna igen sig i det …