Hösten närmar sig med stormsteg och få saker passar väl bättre än att uppmärksamma alla fantastiska VERB som vi förknippar med naturen.

Smörsopp, granbarr, lingonris och termos är exempel på substantiv som vi hittar i Googles bildsökning på bara ett par sekunder. Verb som vi använder dagligen, som PRATA och ÄTA, är också enkla att förstå sig på. Sedan finns det de verb som är svåra att greppa, men som faller på plats så fort vi upplever dem i deras rätta miljö.

Vi börjar med det flitigaste vi har. Den som tror sig veta vad ARBETA betyder, får tänka om efter att ha sett en myra göra det. Det lyfter begreppet till en helt ny nivå. 

Medan det arbetas febrilt i myrstacken, ägnar sig äpplena åt att MOGNA, sakta men säkert. Att PLOCKA äpplen går bra, men inte att PALLA, även om träden BÅGNAR av frukt.

Frukten ska SKALAS, MOSAS, SAFTAS, SYLTAS och LÄGGAS IN. Och bären ska RÅRÖRAS. Verben bildar passiv form när vi sätter s på slutet, vilket är behändigt när det är lite oklart vem som ska ta ansvar för att allt detta blir gjort.

Vi GÅR PÅ JAKT efter kantarell, som ska HITTAS, PLOCKAS, TORKAS och RENSAS. Vi SMÖRSTEKER och BRYNER och det VATTNAS i munnen.

Vi TRASKAR

vildsvin BÖKAR. 

gummistövlar KLAFSAR. 

Löven FALLER

bäcken PORLAR

regnet STRILAR

vinden SUSAR

asplöven DARRAR.

Och fåglarna FLYTTAR.