Här sitter jag och väntar på en helt ny kund. ..

De här ögonblicken när jag inväntar en ny kund, oavsett om det är IRL eller via en skärm, är jag väldigt förtjust i.

Det är alltid lika spännande och fascinerande att se vem det är jag kommer att möta, inte minst pga att alla har helt olika erfarenheter från livet och har ofta helt skilda anledningar till att vilja lära sig svenska.

Och de öppnar upp för mig för att jag ska kunna hjälpa dem med deras nya språk på allra bästa sätt. Därför att språket är inte bara ett språk utan också en identitet och ett sätt att betrakta omvärlden på. Inför detta känner jag stor ödmjukhet.

Varje planering och varje lektionsinnehåll ser av naturliga skäl helt olika ut. Det är ju liksom det som är hela poängen med Tools to Swedish.

I dag fick en av mina elever i hemuppgift att skriva alla sina inköpslistor på svenska. Det är ett enkelt och funktionellt sätt att träna skrivning på: en liter filmjölk, ett halv kilo potatis, en knippe persilja, två gröna äpplen osv.

Det ökar ordförrådet men framför brukar det locka fram viljan och modet att använda svenskan mer och mer för varje dag.

En annan kund fick i uppgift till nästa gång att skriva fiktiva mejl till mig: “Låtsas att jag är din kollega i ett mejl och din chef i ett annat mejl. Hur formulerar du dig? Är mejlen begripliga eller brukar dina arbetskamrater svara tillbaka på engelska och be dig att omformulera dig?”

Det finns tusen olika sätt att närma sig ett språk. Det är bara fantasin som sätter gränser (även här)…

Tänk att jag får hålla på med detta.