Skidåkning och snö mitt i sommaren, hur hänger det ihop? Låt oss först backa i tiden, sisådär en 35 år. 

Bland de starkaste minnena från min egen skolgång är när vår svenska skidstjärna Ingemar Stenmark for nerför slalombackar runt om i världen. Oavsett vad som stod på skolschemat stannade lektionerna upp och när vår alpina nationalhjälte gick fram till startkuren samlades alla, både elever och personal, i skolans bibliotek för att tillsammans njuta av spänningen och i bästa fall också av segrarna. 

Som ni säkert redan listat ut föreställer bilden varken mig eller Stenmark …

När Ingemar Stenmark inte vann överlägset (eller åkte ur) slogs han om medaljerna med bland annat den slovenska skidåkaren Bojan Križaj, som tävlade för dåvarande Jugoslavien.

 

En av mina kunder befinner sig just nu i Slovenien för att besöka sina föräldrar som bor i Maribor. Bara namnet av denna stad får mig att på nolltid slungas tillbaka till den tid då inte bara skolorna utan även resten av Sverige stod stilla och höll andan. 

Därför kändes det inte alls märkligt att online-lektionen kretsade kring skidåkning, skidliftar och alptoppar, trots sommarvärme både här och i Maribor. Vi tränade också adjektivets komparation genom att prata om skillnaden mellan bergigt och kuperat. Och när slutar höjden att vara en kulle och får kalla sig ett berg? 

Eftersom resan till Slovenien gick via Tyskland föll det sig också naturligt att diskutera det extremväder som råder där just nu. Mina kunder vill helt enkelt lära sig svenska för att kunna diskutera det som alla andra runt omkring dem diskuterar, det vill säga det som rör livet både i det stora och det lilla. 

#fotocredpixabay