Jag får inte bara åka världen runt, jag får också göra resor i tiden. Därför får ett svartvitt fotografi symbolisera dagens inlägg.

Två av mina kunder jobbar på ett gods i Skåne som har anor från 1500-talet. De historiska vingslagen fläktar febrilt. Jag ser krinolinkjolar, Beethoven-frisyrer och guldbladstapetklädda balsalar rusa förbi innan min lins zoomar in på Gustav Vasa och hans snabelskor. 

Vi är alltså tillbaka till den tid då Sverige gjorde sina första trevande steg att lämna katolicismen till förmån för protestantismen.  

Hemmavid levde de allra flesta som bönder medan det i den stora världen ryktades om en gäckande teori, den där om att det är solen som är universums mittpunkt, inte jorden.  

Tillbaka till anno 2021. Jag ber mina kunder att ta foto från sin arbetsplats. Vad gör man på ett gods och vilka svenska ord, begrepp och fraser är centrala och användbara i deras miljö?

Även för en språkkonsult som jag är 1500-talet ett svindlande århundrade. Det var då självaste Bibeln för första gången översattes från latin till svenska. Med skräckblandad förtjusning leker jag med tanken på hur mitt liv sett ut om jag tvingats bli lärare i latin istället. 

Eller är det mer realistiskt att tänka att jag hade undervisat i danska? Skåne var inte ens en del av Sverige på 1500-talet…