Fina viner är vardagsmat i Frankrike, så vad ger man då i gå-bort-present till en fransman som bjuder hem till sitt hus på Franska rivieran? Om man bor i grannlandet Schweiz och råkar ha ett uns svenskt påbrå är svaret givet: en tub Kalles kaviar, så klart! 

Naturligtvis passar man på att köpa ett par tuber till sig själv också. Bor man tillräckligt nära ett Ikea-varuhus, och har ett tillräckligt sug efter Kalles, är den lilla detaljen att man bor i Schweiz inget hinder. Inlagd sill finns också att köpa på Ikea. Det är bara den som har den rätta konsistensen, har jag fått veta.

Ibland får jag frågan om det verkligen inte går att köpa vin på söndagar. Nej blir svaret, eftersom Systembolaget inte har öppet då. Det gäller att planera sina alkoholinköp om man bor i Sverige. 

Mina nysvenskar kan också sakna tillgången på torkad fisk och torkad tofu. Detta är svårt att få tag på i Sverige, inte bara på söndagar. De är också illa ute om de drabbas av plötsligt begär efter solrosfrön med ostsmak, med valnötssmak eller med smak av smör och honung. 

Däremot har vi i nästan varje butik, stor som liten, en lösgodishylla som heter duga! 150 olika sorter är ingen självklarhet överallt. Det kan ha hänt någon enstaka gång att jag själv varit där och grävt 😉 Svenskt lösgodis är hårdvaluta i till exempel Danmark. Där finns det förvisso tag-selv-slik, men inte till samma pris och med samma digra utbud.

En smak som jag definitivt skulle sakna om jag bosatte mig i ett annat land är raggmunk med stekt fläsk. Inget slår det! Frågan är hur väl jag hade lyckats med att hitta det utomlands.