Birgitta Ryding, grundaren av Ordföljdslinjalen, och jag.

Är uttrycket “för all del” ett satsadverbial eller ett sättsadverbial? Eller är det rent av något helt annat? Och vad är egentligen “rent av” för satsdel?

Ibland är det ju skönt att bara släppa alla grammatiska hämningar och gå loss, som igår när jag strålade samman med grundaren till Ordföljdslinjalen.

Birgitta har en massa projekt på gång, men hon jobbar också som språkkonsult, precis som jag. Förutom politik, samhälle, kultur, familjeliv och grammatiska prekära vedermödor diskuterade vi också vikten av att låta kundernas intressen och frågor få styra svenskutbildningen. Vissa kunder törstar efter grammatiska strukturer redan från lektion 1 medan andra föredrar att mjukstarta med enklare konversationer.

De roliga samtalsämnena från igår följdes upp av nya idag. En kund och jag pratade om skillnaden mellan att lära sig ett modersmål och ett andraspråk. När du lär dig ditt modersmål börjar språkprocessen redan i mammans mage. Ett spädbarn kommunicerar med sin omgivning för att få sina basala, livsnödvändiga behov tillfredsställda. Andraspråksinlärning fungerar av naturliga skäl helt annorlunda.

Kasten är tvära och arbetsdagen avslutades med att jag förklarade skillnaden mellan en skiftnyckel och en polygrip. Inte konstigt att jag trivs.

För allt i världen, glöm nu inte att beställa några ordföljdslinjaler. (Nej, jag är inte sponsrad, jag tycker bara att de är ett finfint hjälpmedel för alla som blandar ihop i vilken ordning orden ska stå i.)

Trevlig helg!