En hyllning till alla återvinningscentraler …

När man är ny i Sverige finns det en massa saker som är bra att känna till. Jag får ofta frågor som inte har med språk eller grammatik att göra, men enligt mig kan allt kopplas till språk, på ett eller annat sätt. Ett rikt ordförråd är inte allt, men det gör stor skillnad. 

En av mina kunder har nyss köpt hus. Han undrade var man lämnar sitt TRÄDGÅRDSAVFALL. Det lämnar man på en ÅTERVINNINGSCENTRAL. Då kan det vara bra att ha en DRAGKROK på bilen, så att man kan KOPPLA PÅ ett SLÄP.

Dessutom måste han numera känna till den så kallade JAS-regeln som säger att buskar ska beskäras i juli, augusti eller september. Dessutom är det skillnad på BUSKE, BUSKAGE och HÄCK.

STEN och GRUS lämnas i SCHAKT, så också PORSLIN. Men vad gör man med en KYL och FRYS som inte fungerar längre? Lämnar man det också på återvinningscentralen och hur i så fall? Ett kylskåp kan man ju inte bara traska iväg med på ryggen …

Man måste visa sitt körkort innan man passerar BOMMEN till området med alla containrar. Har man inget körkort kan man ansöka om ett ÅVC-KORT.

Jag gillar verkligen återvinningscentralen. Gamla grejer som fortfarande är brukbara skänks vidare och det uttjänta görs om till något annat eller blir till energi. Jag är förvånad över att ingen öppnar ett kafé där, med tanke på vilket trevligt ställe det är.